UPOZNAJMO HRVATSKU: PREPORUKA: Brodom (od sredine lipnja do listopada)do Tvrđave svetog Nikole – ŠIBENSKE i UNESCO-ve ljepotice

Na 41. zasjedanju UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu, održanog početkom srpnja 2017. godine u Krakowu, tvrđava. Sv. Nikole u sklopu obrambenog sustava Republike Venecije  16. i 17. stoljeća, zajedno sa Zadarskim bedemima, uz Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanovu u Italiji te Kotor u Crnoj Gori uvrštena je na UNESCOV popis svjetske baštine.

Šibenik je jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva kulturna dobra na popisu svjetske kulturne baštine.

Naime, šibenska ljepotica katedrala svetog Jakova 2000. godine uvrštena je na UNESCO-v popis kulturne baštine.

Doduše, nepravedno, bi bilo nespomenuti, kad pričamo o brojnosti dobara pod zaštitom UNESCO-a i hrvatski “UNESCO otok  HVAR”, koji na istom popisu na listi svjetske baštine ima Starogradsko polje, Procesiju za križen te u kategoriji Hrvatskog čipkarstva – čipku od agave.

Vratimo se mi na Tvrđavu sv. Nikole, jednu od najljepših pomorskih fortifikacijskih utvrda na obali Jadrana, smještenu u kanalu svetog Ante na otočiću Ljuljevcu.

Izgrađena je sredinom 16. stoljeća po projektu mletačkog vojnog graditelja Michielea Sammichellea  i tijekom stoljeća je obnavljana i nadograđivana, ali prema izvornom planu i ideji.

Iako je izvorno izgrađena radi obrane grada od turskih napada s mora, prema dostupnim zapisima, tvrđava nije nikad ispunila svoju  funkciju, odnosno nije bila borbeno i obrambeno aktivna.  Priča koja to potvrđuje kaže da je u jednom i jedinom pokušaju kad se s tvrđave pucalo na španjolske armade u blizini Zlarina ispaljena topovska kugla pala svega par metara od tvrđave, jer se drveno topovsko postolje zbog velike vlage raspalo. Ispada, da je tvrđava izgledala toliko moćno da joj se nitko nije usudio ni približiti – a to uspijeva tek rijetkima,  rekli bi pametnom dosta.

Iako je tvrđava sv. Nikole biser Jadrana i Šibenika ona, sve dosada nije bila iskorištavana u turističke svrhe, i to je prava šteta. Godinama je tvrđava zatvorena za javnost, no mnogi su i tako i ja dobronamjerno koristili „neslužbene“ ulaze u tvrđavu s kopnene strane kako bi uživali u ljepotama.

No, od 15. lipnja 2019. UNESCO-va ljepotica Tvrđava svetog Nikole otvara vrata svojim posjetiteljima i to s morske strane.

Brod za posjet Tvrđavi sv. Nikole pristaje na šibenskoj rivi, u blizini raskrižja Obale hrvatske mornarice i Obale dr. Franje Tuđmana, na mulu Krke (op.a. Obala dr. Franje Tuđmana 4, 22000 Šibenik).

Prodajno mjesto i info centar nalazi se preko puta mula.

Karte se mogu kupiti i on-line putem na sljedećem linku:
https://www.kanal-svetog-ante.com/hr/ulaznice

Raspored polazaka brodova sa šibenske rive kao i cijene pronađite u nastavku:

Raspored polazaka broda sa Šibenske rive u 2019. godini

Razdoblje Vrijeme
15. lipnja – 14. srpnja 2019. 8:30, 11:00, 13:30, 16:00
15. srpnja – 18. kolovoza 2019. 8:30, 11:00, 13:30, 16:00, 18:30
19. kolovoza – 13. listopada 2019. 8:30, 11:00, 13:30, 16:00

Izvor: Javna ustanova PRIRODA Šibensko –kninske županije


Cijene ulaznica za posjet brodom Tvrđavi svetog Nikole u 2019. godini

U cijenu su uključeni: prijevoz brodom, ulaznica na tvrđavu, pratitelj na brodu i tvrđavi te razgledavanje Tvrđave sv. Nikole uz višejezični mobilni vodič.

 CIJENE ULAZNICA: IZNOS:
OSNOVNA CIJENA ULAZNICE 130,00
DJECA OD 7 DO 18 GODINA 117,00
NP KRKA, NP KORNATI, TVRĐAVA KULTURE, CITY CARD 117,00
NP KRKA, NP KORNATI, TVRĐAVA KULTURE, CITY CARD (DJECA OD 7 DO 18 GODINA) 105,30
DJECA DO 7 GODINA GRATIS

Izvor: Javna ustanova PRIRODA Šibensko –kninske županije

Leave a comment